Galerij De klinker

19/12 Beloningssysteem

Nieuwsartikel HLN

Bijna 1.500 kinderen extra met de fiets of te voet naar school laten komen en zo rustigere en veiligere schoolomgevingen creëren. Dat is de ambitie van het Dendermondse stadsbestuur. Het lanceert daarvoor het beloningssysteem Buck-e, dat automatisch bijhoudt wie met de fiets de schoolpoort binnenkomt. Alle leerlingen van de lagere scholen krijgen daarvoor een chip.

Ruim 4.500 chips zullen de komende maanden verdeeld worden aan leerlingen van alle Dendermondse basisscholen. Die scholen worden aan de schoolpoort ook uitgerust met een digitale teller. “Die registreert elke keer een kind met de fiets of te voet naar school komt door de chip te lezen”, legt schepen Dieter Mannaert (CD&V) uit. “De kinderen sparen zo ‘bucks’, of digitale punten. Daarmee kunnen ze later bij lokale handelaars, stadsdiensten of de kermis terecht om kortingen te krijgen. Dit is Dendermonde als smartcity op zijn best.”

Met het project wil de stad voor meer verkeersveiligheid aan de schoolpoorten zorgen. En het gelooft er ook in dat dit zal lukken. “In andere gemeente waar ze al met Buck-e werken zijn de resultaten spectaculair”, zegt Mannaert. “Het aantal fietsende schoolkinderen steeg er van 12 naar maar liefst 62 procent. We geloven dat dit ook in Dendermonde zal lukken. Een nulmeting is al uitgevoerd om na een jaar dit project te kunnen evalueren en de toename te weten. We hopen om liefst 1.486 extra leerlingen op regelmatige basis te laten fietsen.”


Pak voordelen
Volgens schepen van Onderwijs Martine Van Hauwermeiren (CD&V) zijn er een pak voordelen aan het digitaal beloningssysteem. “Als kinderen met de fiets naar school komen en dus niet door hun ouders met de wagen gebracht worden, zal dit een enorme daling van het aantal auto’s in de schoolomgeving tot gevolg hebben. Dat komt de veiligheid alleen maar ten goede”, zegt ze. “Bovendien resulteert dit in een daling van de CO2-uitstoot. Kinderen die meer bewegen zijn ook gezonder. En de virtuele punten die ze verdienen, komen ten goede van de lokale economie, want ze worden daarin geïnvesteerd.”

Waar de digitale punten allemaal voor ingezet zullen kunnen worden, zal binnenkort bepaald worden. Het stadsbestuur zal contact opnemen met lokale handelaars om te peilen wie wil meedoen. “In eerste instantie denken we er aan om die punten te laten inwisselen voor bijvoorbeeld een bezoek aan ons zwembad Olympos”, zegt Mannaert. “Maar het moet ook mogelijk zijn dat kinderen er een ijsje mee kopen. Of de kermis bezoeken. Het is net door deze beloningen dat kinderen gestimuleerd zullen worden om met de fiets naar school te komen en ook hun ouders daartoe te overhalen.”

De Klinker
Basisschool De Klinker in Schoonaarde is uitgekozen als pilootschool om het project te lanceren. De eerste chips werden daar vrijdag overhandigd. Directeur Danny Verneirt is daar erg tevreden mee. “De Klinker is één van de scholen in Dendermonde met de grootste verkeersproblematiek”, zegt ze. “Omdat zoveel ouders hun kinderen met de wagen brengen, is het hier bij het begin en het einde van de schooldag altijd enorm druk. Door Buck-e zal dat er in de toekomst alleen maar beter op worden.”

Foto’s Geert De Rycke